103

Ve čtvrtek v podvečer se s námi přišli rozloučit žáci devátého ročníku. Po slavnostním zahájení bylo všechno pod taktovkou žáků a dlužno říci, že se celého večera zhostili se ctí. Připravili si skvělá taneční vystoupení, prezentaci, proslovy, nezapomněli ani na poděkování učitelům a rodičům. Bylo to důstojné a hodně zábavné rozloučení se základkou. Soudě podle tohoto večera, nemusíme mít o budoucnost děvčat (jimž to mimochodem přenáramně slušelo) a kluků žádnou obavu, dozajista se ve světě neztratí. Přejeme jim hodně štěstí do dalších životních etap.

17

Ve středu 26. června se sešli naposledy členové žákovského parlamentu. Za krásného slunečného dopoledne v parku Stromovka žáci zhodnotili svoji celoroční práci, zahráli si několik her a nechyběla ani pizza, na které si všichni pochutnali.

101

Václavské divadélko Třebíč opět hostem na Tusarce, s podtitulem Děti hrály dětem.Již potřetí přivezli malí herci ze ZŠ Třebíč dvě nově nastudované pohádky: Líný Kuba a Obecně prospěšná strašidla. Během dopoledne odehráli tři hodinová představení. Jakým pohádkovým kouzlem dokážou žáci ze 3. - 9. třídy hrát divadlo 50 minut zpaměti?Krásný český jazyk plný vtipů, humoru a slovních hříček naplnil aulu naší školy příjemnou atmosférou. 

120

Po vzoru druhostupňových tříd se i čtvrťáci a páťáci rozhodli vyzkoušet netradiční výuku v zájmových seminářích. Těch bylo celkem šest, do kterých se žáci rozdělili podle toho, co je baví. A tak se mohli na pár hodin potkat s odborníky různých zaměření, kteří jim představili svoji profesi, něco je naučili, mnohé si i společně vyzkoušeli. Pozvání na tento projekt přijala paní spisovatelka, fotografka a cestovatelka, dále sportovní trenér, policista, odborník na média, dokonce i vědecký pracovník. Ti všichni přišli velmi dobře připraveni na zvídavé otázky dětí, dopřáli jim nejrůznější aktivity. Na závěrečné prezentaci ve školní aule se děti vzájemně seznámily s výše uvedenými profesemi a předali si zkušenosti, které z daného oboru získaly.

 

101

Komu by se nelíbilo vykouknout na chvíli ze své „ulity“ a vyzkoušet si něco dočista jiného. Na oslavě Dne dětí na Tusarce se to dařilo dětem i dospělým. Na jednotlivých stanovištích si mohli vyzkoušet nejrůznější povolání a řemesla. A tak se lakovaly nehty, sklízely brambory, převážely věci náklaďákem, čistily komíny, pekly pizzy, šily a navrhovaly šatičky … No mohl by se utvořit jeden koncern, který by obsáhl vážně dost činností. Snad jen hasiče v akci si každá firma odpustí velmi ráda. Ale ti „naši“, ti dovedli hlavně pobavit všechny malé děti.